Bierkok Rob: Smokey Chicken

Na onze trip in Bamberg ben ik gecharmeerd van een Rookbier. Dit bier wordt nog niet heel erg veel gedronken in Nederland. Onlangs hebben we met de Stalen Piepe een Rookbier gemaakt. Dat was voor mij de kans om er iets mee te doen! Normaal is “Smokey” echt een term die thuishoort bij een BBQ maar wat mij betreft kan hij ook prima binnenshuis gebruikt worden. Daarom dit bijzondere recept waarin een nog niet zo bekend bier, namelijk Rauchbier ofwel Rookbier gebruikt wordt om kip te marineren.

Dit recept is vrij te interpeteren. Houd je niet teveel vast aan de aantallen maar maak er zelf wat moois van. Ter inspiratie zou ik zeggen!

Ingrediënten kip + marinade

  • 1 fles rookbier
  • 2 kippenbouten
  • 100ml ketjap
  • 4 eetlepels bastardsuiker
  • Zout

Ingrediënten biersaus

  • 1/2 fles rookbier
  • 50 ml ketjap
  • 2 eetlepels bastardsuiker
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • Gemberpoeder
  • Peper
  • Maizena

Bakbenodigdheden

  • Grote kom om in te marineren
  • Oven
  • Steelpannetje

Bereiding

Smokey Chicken

Erg eenvoudig om te maken. Gooi alle ingrediënten in een grote kom en roer het goed door elkaar. Leg de kip erin en zorg ervoor dat alles goed onder de marinade zit en laat hem een poos staan (het liefst 24 uur zodat alle smaken er goed intrekken).

Doe de kip op 200 graden ongeveer 35 minuten in de oven en klaar is kees.

Biersaus

Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier eerst de fijngesneden ui en knoflook in het even te fruiten. Voeg daarna het bier en de ketjap toe en breng het aan de kook. Voeg de overige kruiden (peper en gemberpoeder) toe en als laatste de suiker. Laat het even goed doorkoken zodat het wat indikt. Voeg naar wens voor dikte wat extra maizena toe om het wat smeuïger te maken. Proef op smaak of er eventueel nog extra zout/peper bij in moet, evenals extra suiker.

Als je het recept hebt uitgeprobeerd zien we graag de foto’s of verhalen terug op onze Facebook pagina!