Een paar weken terug zijn wij op een heus ‘bedrijfsuitje’ geweest in Bamberg, Duitsland. Bamberg ligt in het mooie Beieren, is ongeveer 6 uur hier vandaan en staat bekend als bierstad met zo’n 60 brouwerijen in de gemeente. Daarnaast is het mooi meegenomen dat de stad ook in de werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. In deze blog zal ik jullie meenemen over onze avonturen daar.

Opdracht

Tijdens ons weekendje Bamberg kreeg iedereen de opdracht om een recept bij elkaar te sprokkelen welke we dan uiteindelijk zelf zouden brouwen. Toen we vrijdag naar Bamberg reden viel het verkeer wat tegen en arriveerden we wat aan de late kant in de stad, maar we wilden er nog wel even op uit. Zo kwamen we als eerste terecht bij Brauerei Fässla, een typisch Duits proeflokaal waar we ons eerste Beierse biertje gedronken hebben. Omdat we nog moesten eten en hier de keuken al gesloten was zijn we na één biertje weer verder gegaan. Inmiddels was al duidelijk dat deze avond aan de opdracht beginnen ondoenlijk was, dus hebben we de stad een beetje verkend en zo hier en daar wat biertjes gedronken.

Weyermann

De volgende ochtend begon met een wel heel unieke gebeurtenis, Rens gaf Thijs gelijk. Dit is in de afgelopen 12 jaar nog niet eerder gebeurd en zo beloofde dit een wel erg mooie dag te worden. Onze eerste bestemming was de Weyermann Moutfabriek. Weyermann levert aan 7000 brouwerijen over de hele wereld mout. Helaas was de fabriek niet geopend voor rondleidingen op zaterdag waardoor we enkel wat bieren geproefd hebben. Gelukkig hebben we  een erg goed gesprek gehad met een van de werknemers. Hij heeft ons veel tips gegeven over waar in Bamberg we wezen moesten. Rens liet nog even zien hoe assertief hij nou eigenlijk is en vroeg direct of hij niet een zak mout mee mocht hebben voor zijn recept. Dit was helaas niet mogelijk, maar we zullen zeker nog eens een zak mout van Weyermann kopen via een andere weg!

Vervolgens zijn we naar Brauerei Keesmann gegaan. Deze brouwerij staat bekend om de Bamberger Herren Pils. Toen we aankwamen om half 1 zat het proeflokaal al goed vol en konden we het laatste tafeltje bezetten. Hier hebben we vervolgens een heerlijke Bamberger Herren Pils besteld en tevens een stevig middagmaal. Hier hebben we ook een korte blik op de brouwerij zelf geworpen alwaar een mooie vullijn te vinden was waarmee het bier automatisch in flessen gevuld en ‘afgedopt’ kan worden. Daarna hebben we onze weg vervolgd met een kleine trip door Bamberg heen waar we onder andere de rozentuin hebben bezocht en het binnenplein waar The Three Musketeers onder andere is gefilmd.

Rauchbier

Bamberg staat bekend om het speciale Rauchbier. Dit bier is gemaakt met gerookte mout waardoor het bier een rokerige smaak heeft. Dit moesten we natuurlijk proberen, daarom hebben we onze weg vervolgd en zijn we naar Schenkerla gegaan, deze brouwerij is een van de twee brouwerijen in Bamberg die nog het originele rookbier maakt. Dat dit bijzonder is merkten we toen we hier wilden gaan zitten, alle tafels waren gereserveerd. We mochten gelukkig aan een tafel zitten totdat de mensen die deze gereserveerd hadden kwamen, hierdoor hadden we de tijd om een origineel rookbiertje te proeven die rechtstreeks uit een houten vat getapt werd. Het biertje was inderdaad erg rokerig en dit viel bij ons goed in de smaak.

’s Avonds zijn we in een heerlijk ouderwets café gaan zitten waar veel speciaalbier geschonken werd. Dit is best bijzonder omdat Bamberg een erg traditionele stad is waar je naast Pils, Dunkel-, Weiss- en rookbier eigenlijk weinig tot geen ander speciaalbier tegenkomt. In dit café werden alleen bieren geschonken welke gebrouwen waren met mout van Weyermann. Hierdoor hadden de speciaalbiertjes die geschonken werden toch nog iets lokaals.

De laatste dag

Op de laatste dag hadden we naast de terugreis eigenlijk maar één activiteit gepland: het rookbier van de andere brouwerij uit Bamberg proberen! Het andere rookbier wordt gebrouwen door Brauerei Spezial.  Toen we hier omstreeks 13:30 aankwamen zat ook dit proeflokaal weer erg vol. Gelukkig was er nog een tafel waar we aan konden zitten maar het was mogelijk dat er nog iemand terugkwam en bij ons aan tafel moest. Geen probleem voor ons, dus dronken we het andere rookbiertje uit Bamberg. Dit bier was veel minder rokerig en smaakte zelfs een beetje naar ham. Deze vonden we nog lekkerder waardoor we eigenlijk de hele middag zijn blijven hangen. Tegen de avond wilden we nog wat eten waarna we weer naar huis zouden gaan. Bij het afrekenen kwamen we tot de aangename ontdekking dat we de hele middag hebben kunnen drinken en eten voor maar liefst € 73,-. Bamberg is dus absoluut niet duur om eens te bezoeken.

Braueri Spezial

De winnaar

Ondertussen was duidelijk geworden dat de opdracht om een recept bij elkaar te sprokkelen niet gelukt was. Niemand had ingrediënten proberen te bemachtigen ondanks dat iedereen assertief was geweest en overal vragen stelde over of we ingrediënten mochten kopen. Wel had iedereen een idee over wat er nodig was voor een echt lekker biertje. Omdat dit een wedstrijd was moest ik een winnaar kiezen waarvan we het biertje zouden brouwen. Tevens zou de winnaar volgend jaar een tripje mogen organiseren. Bram heeft gewonnen door zijn mooie verhaal. Omdat zijn recept ter plekke verzonnen was moeten we nog even kijken wat voor bier we nou eigenlijk gaan brouwen…


1 reactie

Brouwupdate september 2019 – Brouwerij de Stalen Piepe · 29 september 2019 op 10:18

[…] en belofte die we eindelijk hebben ingelost: in 2017 zijn we in Bamberg geweest (zie ons verslag hier), tijdens deze bierreis is er een wedstrijd geweest waarbij er een bier bedacht moest worden en de […]

Gesloten voor reacties.