Bier Spareribs van de BBQ door Bierkok Rob

Bier spareribs van de BBQ. BBQ’en deden we vroeger alleen maar in de zomer, maar vandaag de dag kan er het hele jaar door van alles klaargemaakt worden op de BBQ. Kant-en-klare hamburgers en speklappen doen we tegenwoordig niet meer aan…

…alleen nog maar fancy recepten zoals slow cooked spareribs, home-made hamburgers en natuurlijk dikke steaks. In dit recept neem ik je mee in het klaarmaken van spareribs op een bijzondere manier; namelijk het klaarmaken van de spareribs in bier op de BBQ.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de bier spareribs van de BBQ zijn een aantal zaken belangrijk. Zo dien je het juiste gereedschap te hebben en daarnaast natuurlijk de ingrediënten. Hieronder heb ik alles wat je nodig hebt beschreven. Ook belangrijk om te weten: Het recept is op basis van 1 volledig rack spareribs.

Gereedschap

  • Een BBQ met temperatuurmeter;
  • Een brikettenstarter (niet verplicht, wel blikemse handig!);
  • Woodchips (wiskey/appel) om mee te roken (niet verplicht, wel gloepens lekkere toevoeging);
  • Briketten;
  • Aanmaakblokjes (beste is iets van hout, niet die chemische witte aanmaakblokjes);
  • Een tank;
  • Aluminium bakjes;
  • Aluminium folie.

Ingrediënten

  • Ongemarineerde spareribs*;
  • Verse knoflookteentjes;
  • Rode uien;
  • Grof zeezout;
  • Verse gemalen peper;
  • 125 gram abrikozenjam;
  • 125 gram ketchup;
  • Worcester saus;
  • Citroensap;
  • En natuurlijk een flesje bier van de Stalen Piepe: Tripel Trappel Trijntje.

* Ongemarineerde spareribs zijn in Slagharen verkrijgbaar bij de slager. Het is wel aan te raden om van te voren even te bellen zodat je zeker weet dat deze op voorraad zijn.

Uitvoering

Een goed begin is het halve werk. Nu je de voorbereiding gedaan hebt komen we bij de uitvoering. In 7 stappen leg ik uit wat je dient te doen om heerlijke spareribs te kunnen eten.

Stap 1

Allereerst is het handig om de ribs voor te bereiden. Hiervoor doe je volgende dingen

  • Haal het vliesje van de ribs af;
  • De de ribs droog met keukenpapier;
  • Smeer de ribs in met grof zeezout, fijngesneden knoflook, fijngesneden ui en de gemalen peper;
  • Leg ze daarna in het aluminium bakje.

Als je wood chips wilt gaan gebruiken (zie stap 3), dan dien je deze alvast in een bakje met water wellen.

Stap 2

Zo langzamerhand is het verstandig om de BBQ voor te bereiden. Dit kun je het beste doen door onder in de starter een aantal aanmaakblokjes te leggen, hier een stuk of wat kolen in te doen (hoeveel kolen is afhankelijk van je BBQ!) en daarna twee aanmaakblokjes aanmaken en de brikettenstarter hier overheen te zetten. Dit duurt dan ongeveer zo’n 20 minuutjes voordat alle briketten goed aan zijn. Doe ze dan in de BBQ aan één zijde, dit is de warme zone. (zie het onderstaande plaatje). Zorg ervoor dat de BBQ op 150 graden is!

Warme en koude zone van de BBQ
De warme zone links, de koude zone rechts

Stap 3

Optioneel: Je kunt er nu voor kiezen om op de briketten de gewelde wood chips te strooien voor een extra rooksmaak. Gooi dan de helft van de gewelde chips over de briketten.

Leg het aluminium bakje met de ribs op de BBQ en laat de BBQ zo’n 45 minuten dicht staan.

Stap 4

Na 45 minuten doe je de BBQ open en giet je het hele flesje Tripel Trappel Trijntje in het aluminium bakje en sluit je het bakje met aluminium folie. Zorg ervoor dat de stoom die zal ontstaan niet uit het bakje kan ontsnappen. Controleer even of de BBQ op 150 graden blijft en doe hem dan dicht en laat het zo ongeveer 2 uur staan. De ribs zullen nu gaar stomen in het bier en zullen heerlijk mals worden.

Bier in het bakje met de spareribs
Trippel Trappel Trijntje toevoegen aan de ribs

Stap 5

Haal na 2 uur voorzichtig het aluminium folie eraf en leg de ribs even op het rooster (nog niet boven de kolen). Doe het vocht wat over is gebleven in een steelpannetje met daarbij de jam, ketchup, worcestersaus en citroensap en laat dit indikken op het vuur (kan prima op de BBQ als je dat wil).

Stap 6

Na het indikken leg je de ribs dichtbij de kolen en smeer je alles in met de marinade. Die doe je elke 5 minuten en je draait af en toe de ribs even om zodat beide kanten goed ingesmeerd zijn. Hoe vaak kun je beste zelf bepalen wat je lekker vindt. Gooi ondertussen als je wilt nog wat extra chips op de kolen zodat de rooksmaak nog even extra in de ribs komen!

Stap 7

Serveren maar!

Spareribs klaar om te eten