Alweer de tweede brouwupdate! In deze maandelijkse brouwupdate onder andere een update over ons drie jarig bestaan, onze uitbreiding van online activiteiten, een brouwsessie en meer!

Zelf een fust afvullen

Voor het eerst hebben we deze maand een fust afgevuld. Een langgekoesterde wens omdat het afvullen van flessen best intensief is als je 100+ liter bier per keer brouwt. Dit was nog wel even een zoektocht. We hadden veel vragen: Hoe krijg je een fust open? Hoe werkt het met nagisting op een fust? Moet je Co2 op het fust zetten bij het afvullen? En hoe werkt dat dan? Allemaal vragen waarvan we hopen dat we de juiste antwoorden hebben gevonden. Begin deze maand hebben we ons eerste fust afgevuld en onder co2-druk gezet, op het vat zit nu onze stout.

Bierbrouwen: Hoogenweg Pale Ale

We hebben deze maand een nieuw bier gebrouwen. Dit keer niet met het doel om een zo lekker mogelijk en goed mogelijk bier te brouwen, maar vooral om wat zaken te experimenteren.

De Hoogenweg Pale Ale is een bier dat bestaat uit puur basismouten, hop uit de Hoogenweg en korrelgist. Het is uiteindelijk qua recept een behoorlijke IPA geworden.

Vergisting

De afgelopen paar nieuwe bieren ging de vergisting niet zoals we vooraf ingeschat hadden. We hebben daarom eens wat onderzoek gedaan over hoe dit kon. Daarbij las Rens een stuk over het gebruik van zogenaamde basismouten (Pale mout, Municher mout) en speciaalmouten (bv. geroosterd). Hier moet een goede balans in zijn voor de vergisting omdat speciaalmout minder vergist dan basismouten.

Daarnaast maken we de afgelopen tijd gebruik van giststarters, dit gaat goed en is een verbetering ten opzichte van het rechtstreeks toevoegen van vloeibare gist. Dit laatste konden we niet meer doen door de hoeveelheden bier die we brouwen. Nu kost het maken van een giststarter toch altijd weer even tijd en moet je altijd een paar dagen voordat je een brouwdag doet zo’n giststarter maken. Daarom wilden we eens experimenteren met korrelgist, hierbij zorg je gewoon voor de goede hoeveelheid korrelgist en gooi je dit bij je bier in.

Brouwsessie

De brouwsessie verliep niet helemaal zonder slag en stoot. We hebben enkel basismouten gebruikt en zouden naar verwachting een eind-SG krijgen van 1050, dit is uiteindelijk 1070 geworden omdat er bij het filteren het filterbed te snel drooviel en daardoor instortte. Als gevolg hiervan hebben we minder spoelwater gebruikt en is het bier wat zwaarder geworden dan verwacht.

En dat vinden we helemaal niet zo erg. We hadden immers het doel om twee dingen te testen: wat doet de mout samenstelling met de vergisting? En is de korrelgist een waardige vervanger van onze huidige giststarters.

Het antwoord moeten we je nog even schuldig blijven, het bier is op dit moment nog aan het lageren. De laatste metingen wijzen wel uit dat we de 80% vergistingsgraad gehaald hebben, dus tot dusver lijkt het positief!

Drie jarig bestaan

Tjonge! Wat gaat de tijd hard hé? We zijn alweer drie jaar bezig met bierbrouwen. 22 oktober 2016 was de eerste keer dat we een biertje hebben gebrouwen. We hebben er een blog over geschreven waarin we terugkijken op alle gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar. Deze blog vind je hier!

Uitbreiding online activiteiten

De afgelopen drie jaar hebben we allerlei zaken gedaan rondom onze brouwerij, een nieuwe installatie gebouwd, een bier uitgebracht voor 175 jaar Slagharen en bierproeverijen. Vanaf het begin af aan zijn we actief op Facebook en iets later ook op Instagram om wat ruchtbaarheid aan onze brouwactiviteiten te geven. Dit wordt altijd goed ontvangen, maar we hebben daarnaast zoveel meer dingen die we kunnen delen. De blog van onze website hebben we tot voor kort af en toe gebruikt, dit gaan we nu verder proberen uit te bouwen. Ook deze brouwupdate is zo’n onderwerp waarmee we jullie meer inzicht geven waar wij nou eigenlijk mee bezig zijn. Daarnaast gaan we onze proeverijen beter aanprijzen en zijn we bezig met het bouwen van een nieuwe website.

Op de vraag waarom we dit doen kunnen we simpel antwoorden. Wij zijn enthousiast over bier en bierbrouwen en willen dit graag delen met anderen. Veel dingen die we uitzoeken rondom het brouwproces heeft ons veel tijd gekost, en als we eenmaal iets hebben wat goed heeft uitgepakt, waarom zouden we dat dan niet delen?

Online systemen

Voor ons is dit ook een ontdekkingstocht, dus het is kijken wat wél en niet werkt. Omdat we veel affiniteit hebben met online en IT doen we bovengemiddeld veel online met onze brouwerij. Naast deze site en de social media accounts draaien we ook een SCADA-systeem voor het aansturen van de brouwinstallatie, een wiki, een ticketsysteem voor bierproeverijen, een backend waarin we onder andere recepten en presentaties voor proeverijen beheren. We zijn nu ook aan het kijken naar een marketing automation systeem. Allemaal om het onszelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Bierproeverij

Als laatste in deze brouwupdate. Eind oktober hebben we nog een proeverij gedaan voor de personeelsvereniging van een van de meest bekende instellingen van Hardenberg. Tijdens de proeverij kwamen er een 7-tal mooie bieren langs. Met 28 man was dit een gezellig en interactief publiek! Wil je ook een bierproeverij voor je personeelsfeest? Zie onze pagina over bierproeverijen!

Tot de volgende brouwupdate!

[convertkit]


1 reactie

Brouwupdate Oktober 2020: Een bedrijf, pand en meer! – Brouwerij de Stalen Piepe · 17 oktober 2020 op 18:41

[…] delen over onze belevenissen. Dit hebben we welgeteld voor twee maanden volgehouden: september en oktober. We zijn nu een jaar verder en er is eigenlijk veel gebeurd, maar daar is weinig zichtbaar van. Dit […]

Reacties zijn gesloten.