Door Google Photos kreeg ik een herinnering te zien van drie jaar geleden. Op een niet zo’n heel charmante foto stond ik samen Rens te kijken naar een Gamel van 50 liter op een karretje. Drie jaar bier brouwen… Toen startte het moment dat ons avontuur van ‘ons eigen bier brouwen’ een serieuze vorm begon aan te nemen en we écht bier gingen brouwen.

Zelf een 50 liter brouwinstallatie bouwen

Zoals gewoonlijk wilden we alles weer zelf doen, door schade en schande wijzer worden. Dat is wel een rode draad tijdens de drie jaar bierbrouwen. Begin september werden over Whatsapp de eerste foto’s verstuurd; een gamel van Marktplaats en dompelaar van een niet nader te noemen webshop en zo werden stukje bij beetje een aantal onderdelen bij elkaar verzameld waarvan gedacht werd dat we er wel mee konden brouwen.

Zo gezegd zo gedaan. Na een tijdje werden hier en daar nog wat kranen, koppelingen en slangen aangeschaft, een afgeschreven warmtewisselaar opgeduikeld. Vervolgens werden er wat gaten geboord in de twee nieuw aangeschafte gamellen. Veel frustratie en een boor van 70 euro verder hadden we eindelijk een brouwinstallatie. Natuurlijk test je de brouwinstallatie eerst een keer met water om te kijken wat er gebeurt.

Het water werd warm gemaakt, de pomp werd aangedreven door een boormachine en zo kwamen we achter een aantal zaken die nog wel wat aandacht behoefden. Ten eerste kan een accuboormachine zo’n pomp niet heel goed aan, vooral niet als je een goedkope accuboormachine hebt. Dan begint het namelijk naar verbrand plastic te stinken. Ten tweede zorgen het warme (bijna kokende water) voor een rubberachtige smaak wanneer het de slangen verlaat. Als laatste kwamen we erachter dat de warmtewisselaar best vies was van binnen, hier moest nog even flink tegenaan gewerkt worden om deze schoon te krijgen.

Toen het nodige werd vervangen en schoongemaakt kregen we er langzamerhand best vertrouwen in. Zo langzamerhand moesten we toch maar een keer gaan brouwen…

Een brouwpakketje en 4 nozems

Op 22 oktober 2016 was het dan zo ver, we zouden voor het eerst gaan brouwen. Rens had zich verdiept in het brouwproces, Rob en Bram wisten iets van het proces en en ik had mij nog helemaal nergens in verdiept. En zo begon die ochtend onstuimig maar in goede sfeer. Bram stelde de Raspberry Pi in, Rob fladderde de hele ruimte door, Rens gaf instructies aan iedereen en zo werd ik aan het schroten gezet voor de Tripel die we die 22 oktober vanuit een brouwpakket van Arsegan zouden brouwen.

Nadat we gezamenlijk aan het schoonmaken zijn geslagen mocht ik het mout schroten, ging Bram de CraftBeerPi (een brouwcomputer gebaseerd op de Raspberry Pi) configureren, las Rens het recept nog even na en kon Rob het niet laten zowel te helpen met schroten, het instellen van de brouwcomputer en vragen te stellen over het recept.

Het uiteindelijke bier wat hier is uitgekomen was geslaagd, hier waren we natuurlijk erg blij mee. Dus dit trucje hebben we een aantal keer vaker gedaan. Zo hebben we een dubbel (De Bruine Duiker), Weizen (Naamloos) en een Irish Red (’t Rode gevoar) gebrouwen, zie ook de volgende pagina: https://stalenpiepe.nl/onze-bieren/. Totdat we geen uitdaging meer zagen in het maken van de standaard pakketjes. We wilden ook wel eens zelf een recept brouwen.

175 jaar Slagharen: Hannekemaaier

Er werd ons via-via eens gevraagd of we het niet leuk zouden vinden om een bier te brouwen ter ere van 175 jaar Slagharen. Ons antwoord was ’tuurlijk, doen we ff’.

4 onwetende brouwers

Rond die zelfde tijd kregen we ook wat lucht van activiteiten rondom 175 jaar Slagharen. Ter ere hiervan hebben we een bier bedacht en gebrouwen genaamd Hannekemaaier.

Er werd ons via-via eens gevraagd of we het niet leuk zouden vinden om een bier te brouwen ter ere van 175 jaar Slagharen. Ons antwoord was ’tuurlijk, doen we ff’.

Zo begonnen we aan een recept, dat ging in één keer goed. We zetten direct een goed recept neer waar we tevreden mee waren. Ondertussen werd nagedacht over hoeveel bier we wel niet moesten gaan brouwen en gezien we het wilden verkopen moest het ook nog op een manier die binnen de regels viel.

Door gebruik te maken van een lokale brouwerij die ons hier wel bij wilde helpen hebben we dit bier kunnen brouwen en konden we deze lanceren tijdens 175 jaar Slagharen. Voor ons een mooie mijlpaal waar we veel van geleerd hebben. Zo hebben we zelfs de krant nog gehaald en kopte deze “Historische biersoort gebrouwen in Slagharen”. Uiteindelijk heeft dit bier bij praktisch alle horeca in Slagharen in de schappen gelegen en hebben we tijdens de boeldag intens genoten. We waren voor 15:00 al uitverkocht!

Hannekemaaier

Dit was voor ons een echte pionierstijd. Zo kwamen we er bij dit bier ook achter dat ‘ie aardig snel zuur werd. Dat was natuurlijk vervelend omdat het voor ons wel een echte vuurdoop was. Uiteindelijk hebben we na veel zoeken, nagaan en testen de oorzaak wel gevonden en is dit iets wat ons niet snel weer zal overkomen.

Zelf een 200 liter brouwinstallatie bouwen

Tijdens het avontuur van de Hannekemaaier en 175 jaar Slagharen werd het volgende avontuur alweer ingezet. We brouwden tot die tijd altijd maximaal 20 liter (in de praktijk ook wel eens 14 liter) en dit was nooit genoeg voor iedereen die het eens wilde proeven. Meestal hadden we al te weinig voor onszelf. De wens om een grotere installatie te maken was er dan ook al snel. Op een landbouwbeurs liep m’n pa tegen een tweetal 200 liter vaten aan die we voor weinig op de kop konden tikken. Nog geen dag later zijn we die kant zelf opgereden en hebben we de vaten gekocht.

Nadat de vaten aangeschaft waren brak een tijd aan van erg veel brainstormen, onderzoeken en ontwerpen van de nieuwe installatie. Meer hierover vind je binnenkort in een nieuwe blogserie die we hier gaan publiceren.

Bierproeverijen

In de tijd van drie jaar bier brouwen was dat nog niet alles. We leerden steeds meer over bier en wilden deze kennis delen met anderen om op deze manier wat inkomsten te genereren zodat we de brouwerij konden bekostigen; ingrediënten en vooral apparatuur kosten ook niet niets namelijk.

Er werd gevraagd of we tijdens een personeelsuitje het bier konden regelen, waarop we zeiden dat we wel iets beters wisten: een bierproeverij! Ook dit mag inmiddels wel een succes genoemd worden, we hebben tot op heden al een heel aantal proeverijen gedaan met groepen van tussen de 10 en 70 personen. Supergezellig en meestal ook nog eens hilarisch. Wil jij dat nou ook, kijk dan even op onze bierproeverij pagina op deze site! Ps. we drinken zelf mee!

Resumé: drie jaar bier brouwen

In drie jaar bier brouwen is er een hoop gedaan, beleefd en gelachen. Wij zijn er nog lang niet zat van. De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met de nieuwe brouwinstallatie van 200 liter. De komende tijd wordt het focussen op procesverbetering, receptverbetering en consistent brouwen.

We kijken ook naar de mogelijkheden van eventueel legaliseren; we kunnen ons eigen bier nu niet verkopen terwijl de vraag er wel is. En verder kunnen we onze lol nog wel op met het aanpassen van zaken zoals het afvullen, schoonmaken en alle andere ideeën die we hebben!


1 reactie

Brouwupdate oktober 2019: 3-jarig bestaan, meer online activiteit – Brouwerij de Stalen Piepe · 5 november 2019 op 19:20

[…] Tjonge! Wat gaat de tijd hard hé? We zijn alweer drie jaar bezig met bierbrouwen. 22 oktober 2016 was de eerste keer dat we een biertje hebben gebrouwen. We hebben er een blog over geschreven waarin we terugkijken op alle gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar. Deze blog vind je hier! […]

Reacties zijn gesloten.