Vanaf deze maand gaan we iets nieuws proberen. We gaan iedere maand een blog met daarin de zaken die we de afgelopen maand hebben uitgevoerd. De afgelopen maand hebben we een stout gebrouwen, gebotteld en een proeverij gedaan.
Verbetering: sproeiarm
Na de laatste keer brouwen in augustus keken we terug op een geslaagde dag, echter was er nog wel even een ding dat verbeterd kon worden. We lieten het wort kletteren op de maisch terwijl het beter is om het niet te laten kletteren. We hebben daarom een sproeiarm gebouwd die we op een bepaalde hoogte kunnen inzetten zodat het wort niet meer klettert op het bier. Een mooie optimalisatie die we nog vlak voordat we het nieuwe bier gingen brouwen even klaar hebben kunnen maken.
Bierbrouwen: een stout
Begin augustus hebben we het recept voor een stout gemaakt. Een langgekoesterde wens en belofte die we eindelijk hebben ingelost: in 2017 zijn we in Bamberg geweest (zie ons verslag hier), tijdens deze bierreis is er een wedstrijd geweest waarbij er een bier bedacht moest worden en de receptuur verzameld moest worden. Uiteindelijk heeft Bram dit gewonnen en het bier moest een stout zijn. Een dikke 2 en een half jaar later zijn we dan eindelijk zover.
In ’t eerste weekend van zijn we op vrijdag begonnen met het maken van een giststarter. Dit is nodig omdat we voornemens waren om 100 liter bier te brouwen en als je gebruik maak van vloeibare gist zoals wij kun je dan niet zonder giststarter.
Op zaterdag moest het dan gebeuren, de brouwdag. De ingrediënten waren allemaal al tijdig binnen en om 9 uur stonden Bram en Rob startklaar om met de schoonmaak te beginnen. Ik was er rond 11 uur en toen konden we al bijna starten met brouwen. In deze stout zat iets wat we nog niet eerder hadden gebruikt: havervlokken. Deze vlokken zijn ongemout en moesten eerst wellen. Het was echter wel een dikke 5 kg, dus in een pannetje in de keuken werd lastig. Daarom hebben we hiervoor de kookketel gebruikt.
Al met al verliep het brouwen mooi en soepel en waren we aardig op tijd klaar. Toen het gist er in moest kwamen we er echter wel achter dat er kleine gistzakken waren geleverd terwijl er grote zakken waren besteld. Dit zorgde nog even voor wat twijfel over de vergisting maar uiteindelijk is de vergisting gestart, hetzij met wat minder cellen als beoogd.
Hopoogst 2019
Het is weer september dus de hopoogst stond ook weer op de agenda. De afgelopen paar weken had ik al een paar keer gecontroleerd hoe de hop er bij hing en de bellen voelden steeds meer als papier aan en hadden een knisperend geluid. Dat was voor mij het teken dat de hop geoogst moest worden en zo geschiedde.
Op een mooie donderdagavond zijn we begonnen met de oogst. Het zijn maar 5 planten dus we hebben geen compleet leger nodig maar alleen had ik het ook niet gered. Waar ik vorig jaar in anderhalf uur 5 planten alleen kon oogsten hebben we dit jaar met zijn vieren er een dik half uur over gedaan. De oogst was er ook wel naar, van een paar honderd gram vorig jaar naar 1,33 kg dit jaar.
Nadat de hop gedroogd is heb ik deze in de vriezer gelegd. Voor volgend jaar toch ook echt maar eens op zoek naar een vacuum sealer om de hop beter te kunnen conserveren.
Wil je hier trouwens meer over lezen? Een paar dagen terug is er een blog online gekomen over het hopseizoen en de hopoogst in 2019.
Bottelen, lageren en experimenteren met de stout
De vergisting van de stout was wel aardig klaar na een dag of 9 dus hebben we een deel van de stout gebotteld. We hadden de stout afgevuld in twee tanks van 35 liter en eentje van 20 liter. De tank van 20 liter hebben we voor een deel gebotteld en voor een deel gebruikt voor experimenten. We hebben twee vaatjes waarin we bij één vaatje steranijs hebben toegevoegd en in de andere karamel. De overige twee tanks staan nog te lageren, deze zullen binnenkort worden afgevuld.
Tegelijkertijd is bottelen best veel werk, om die reden hebben we een aantal 20 liter fusten die we willen afvullen. Dit is lekker makkelijk voor ons en dan kun je ons bier ook gewoon vers getapt krijgen.
Bierproeverij
Om de maand af te sluiten hebben we het laatste weekend van september nog een proeverij gedaan in Hengelo. De sfeer zat er weer goed in en we hebben weer veel speciaalbier geproefd en de nodige leuke weetjes verstrekt. Het geven van zulke proeverijen blijft een leuk iets. Mocht jij een clubje van 10+ personen bij elkaar weten te regelen dan komen wij langs met bier en een goed verhaal, zie hiervoor ook onze pagina over een bierproeverij.
1 reactie
– Brouwerij de Stalen Piepe · 17 oktober 2020 op 18:41
[…] waarin we delen over onze belevenissen. Dit hebben we welgeteld voor twee maanden volgehouden: september en oktober. We zijn nu een jaar verder en er is eigenlijk veel gebeurd, maar daar is weinig […]