Regelmatig krijgen we de vraag ‘Hoe start ik zelf met bier brouwen?’. Naar aanleiding hiervan dacht ik: waarom maak ik hier geen blog over, er zijn vast nog meer mensen die deze vraag graag beantwoord zien. Kleine moeite, groot plezier zeg ik altijd.

Een brouwsessie bij ons in de keuken

Bier brouwpakket

Bier brouwen is in de basis niet heel spannend, hierover heb ik al eerder een blog geschreven. Als je kunt koken kun je bier brouwen wordt wel eens gezegd. Om te beginnen is het goed om een bierpakket te kopen van bijvoorbeeld Brouwbroeders. In zo’n brouwpakket zit in principe alles wat je nodig hebt om je eerste bier te brouwen. Hieronder een korte opsomming met toelichting over de inhoud van zo’n brouwpakket.

Recept

Allereerst is er een recept aanwezig, hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je het bier kunt brouwen. In het recept staan ten eerste de benodigdheden voor het brouwen van bier, daarna de ingrediënten, daarna de schema’s van het maïschen en koken en uiteindelijk ook de momenten wanneer je de hop dient toe te voegen. Nadat dit is afgerond dient er vergist te worden, misschien wel het belangrijkste proces omdat hier suikers worden omgezet in alcohol. In het recept zal hierover ook verteld worden welke eisen er aan de vergisting gesteld worden.

Ingrediēnten

In de basis zijn er een aantal ingrediënten nodig voor bier brouwen. Dit betreffen de volgende ingrediënten:

  • Water
  • Mout
  • Hop
  • Gist
  • Suiker

Deze ingrediënten zullen aanwezig zijn in een brouwpakket, behalve water dan. Dat kun je natuurlijk gewoon uit je kraan tappen. Afhankelijk van het recept is het mogelijk dat er nog kruiden zijn bijgevoegd, bijvoorbeeld koriander.

Benodigdheden bier brouwen

Naast de ingrediënten heb je een gistemmer en een waterslot nodig. Deze worden meegeleverd met de pakketten van Brouwbroeders. Verder heb je een grote pan nodig, een kookplaat en een thermometer. Deze worden niet meegeleverd maar zijn in de keuken wel te vinden en anders bij onze vrienden van Bol.com. Als je het bier in flessen wilt afvullen heb je ook nog een aantal benodigdheden nodig, denk hierbij aan bierflessen, kroonkurken en een kroonkurkapparaat.

Bierflessen kun je mits je deze goed schoonmaakt hergebruiken, je kunt dus gewoon eerst een kratje bier leegdrinken (drink met mate) en deze flessen goed reinigen waarna je deze flessen kunt gebruiken om je bier te brouwen. Een protip bij het schoonmaken van de flessen als je leeggedronken flessen gaat gebruiken is de volgende: maak ze direct schoon nadat je ze leeg hebt gedronken, scheelt een hoop schoonmaken ten opzichte van die flessen die in je garage rondslingeren en waar de schimmel al op staat.

Schoonmaken

Brouwen is voor 75 % schoonmaken wordt altijd gezegd, en misschien nog wel meer! Om bier te brouwen moet je schoon werken, je apparatuur dient schoon te zijn zodat er geen infecties kunnen optreden. Hang dus bij voorkeur niet met je hoofd boven de pan, wees je jezelf er van bewust dat het bier na het koken steriel is en moet blijven. Na het koken is een kritiek punt omdat je dan het bier moet afkoelen, en als je het afkoelt is het vatbaar voor allerlei bacteriën die kunnen zorgen voor bijvoorbeeld nare smaakjes waarna je bier dus kapot is. Maak alles dus erg goed schoon zodat je al die noeste arbeid niet voor niks doet.

Hoeveelheid bier

Doordat je in de keuken brouwt zul je geen opbrengst van honderden flessen hebben. In de regel is een brouwpakket goed voor 5 liter bier, dus zo ongeveer 15 flesjes als je erg goed je best doet. In de praktijk zullen het er een paar minder zijn verwacht ik. Als je dit goed bevalt kun je natuurlijk altijd meer receptuur bestellen, houdt er wel rekening mee dat je hiervoor ook een grotere installatie nodig hebt om te kunnen brouwen.

Hoe lang duurt het?

Hoe lang duurt een brouwdag? In de praktijk zul in je inclusief schoonmaken een hele dag nodig hebben van start tot eind om je bier te brouwen. Dan zit het bier in de gistemmer waar het ongeveer 1 – 2 weken in moet staan. Na deze twee weken dien je het bier te bottelen. Als het op de fles staat zal er een hergisting plaatsvinden en na ongeveer een week kun je jouw eerste zelfgebrouwen biertje proeven. Is het een succes? Ben je enthousiast? Laat het ons weten middels een berichtje of tag op Instagram of Facebook!