Een 200 liter brouwinstallatie bouwen: Deel 1

De afgelopen tijd zijn we bezig geweest met het bouwen van nieuwe 200 liter bierbrouwinstallatie. In deze serie blogs vind je informatie over het proces waarin we zitten rondom het bedenken en bouwen van deze installatie. Waarom willen jullie nou eigenlijk zo groot vraag je jezelf nu vast af? Het antwoord is simpel: vanwege de toenemende vraag van anderen die ons bier wel eens wilden proeven. Daarnaast dronken we telkens ons eigen bier op zonder wat over te hebben voor alle enthousiastelingen…

200 liter brouwinstallatie

In deze blogs lees je onze overwegingen rondom de nieuwe 200-liter bierbrouwinstallatie en de techniek die we hiervoor hebben gebruikt. De installatie is namelijk voor een groot deel geautomatiseerd om het onszelf makkelijk te maken. Omdat we hier best wel enorm trots op zijn en erg veel discussies hebben gevoerd om een optimale installatie neer te zetten hebben we besloten hier een blogserie aan te wijden. In dit deel lees je hoe we zijn gestart en waardoor we erachter zijn gekomen dat het (altijd) beter kan.

Vorige brouwinstallatie

Tot voor kort hebben we altijd gebrouwen met een brouwinstallatie van twee ketels (gamellen) van 50 liter. Hiermee brouwden we altijd zo’n 20 liter bier. Allemaal nét genoeg voor eigen consumptie en soms om iets te laten proeven. In deze installatie verwarmden we de verschillende vloeistoffen met een dompelaar, wat tot de nodige ‘probleempjes’ heeft geleid.

Brouwen in het kleine schuurtje

Prutsen in het schuurtje

In het kort betekent dit dat bij het maischen het beslag (het mengsel van mout en water om bier van te maken) rechtstreeks wordt verwarmd. Dit deden wij altijd met een 3500 watt dompelaar en ging op zich wel prima. Toch hadden we af en toe dat als we niet goed roerden dat er een branderige geur ontstond. De oorzaak hiervan komt doordat het mout tussen de dompelaar blijft zitten met als gevolg dat de mout verbrandt. Dit wil je niet omdat het effect kan hebben op de smaak van het bier. Tot zover hebben we eigenlijk nooit klachten gekregen over een biertje wat verbrand smaakte dus volgens mij is het aardig goed gegaan.

Dit was nog niet alles. Omdat we wel enthousiast worden van een beetje automatisering en inzicht, hebben we een Raspberry Pi  (computer voor nog geen drie tientjes) met daarop CraftBeerPi ingericht. Hierop waren een aantal temperatuursensoren en de dompelaar aangesloten. In CraftBeerPi stelden we dan een recept in en in het maischproces verliep de verwarming automatisch, zolang we maar roerden.

Als we klaar waren met koken gebruikten we een oude warmtewisselaar die niet helemaal fris meer was waarna het bier in onze zelfgemaakte klimaatkast (omgebouwde koelkast met warmtelamp) kon vergisten. En na een paar weken hadden we dan bier.

Nieuwe brouwinstallatie

Bij de nieuwe 200 liter bierbrouwinstallatie zijn we begonnen met de ketels. Op een landbouwbeurs van Krone (mooi spul trouwens) stonden twee ketels van 200 liter per stuk. Deze waren voorheen gebruikt voor melk, dus moet er ook prima bier in kunnen was onze gedachte. Deze ketels zijn de basis van onze nieuwe installatie, een van de ketels wordt gebruikt voor het maïschen en de ander voor het koken. Eigenlijk verschilt dit nog niet zoveel van de vorige installatie.

HERMS

Wat wel een groot verschil is, is dat we van deze brouwinstallatie een HERMS-installatie hebben gemaakt: een Heat Exchanged Recirculating Mash System. Een HERMS-installatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het alternatief, een RIMS, een Recirculating Infusion Mash System. Zodat het beslag niet rechtstreeks in verbinding met de warmtebron komt en is de temperatuur nauwkeuriger te regelen. Dit is natuurlijk hartstikke mooi, maar zorgt wel voor een brouwinstallatie die wat complexer is. Zo moeten we opeens nadenken over een warmwatervat, of zoals ze dat in vakjargon noemen, een Hot Liquor Tank (HLT). Daarnaast moet de wort worden rondgepompt door de HLT om verwarmd te worden waarvoor we een pomp nodig hebben.

Nadat we deze keuze hadden gemaakt kom je toch nog wel even aan het denken aan. Doordat je ketels groter zijn heb je ook meer energie nodig om de boel aan de kook te brengen. Daarnaast zijn je vergistingstanks en klimaatkast ineens te klein en moet je wel erg veel flesjes afvullen. Allerlei uitdagingen waarvoor een oplossing gevonden moet worden. In de komende blogs gaan we hier verder op in en nemen we jullie mee in alle moeilijke uitdagingen die wij hebben moeten oplossen om een goedwerkende installatie te krijgen. In de volgende blog vertellen we meer over de ontwerpen die de revue zijn gepasseerd en waarom we gekozen hebben zoals we dat hebben gedaan.

5 Comments

 1. Pingback: Hoe start je met bier brouwen? – Brouwerij de Stalen Piepe

 2. Teeuw

  Ik heb het aandachtig gelezen, wij staan namelijk aan de vooravond van ook zo’n upgrade. Deel 1 impliceert dat er nog een vervolg komt maar die kan ik nergens vinden, klopt dit?

 3. Thijs Ramaker

  Hey, dank voor je bericht! Leuk te horen dat je onze blog hebt gelezen. De blog stond al voor een deel klaar. Hij zal op korte termijn worden gepubliceerd! Ergens de komende dagen. Groet, Thijs

 4. Pingback: 200-liter bierbrouwinstallatie: Het ontwerp - Deel 2 – Brouwerij de Stalen Piepe

 5. Daan

  Mooi hoor! Inspirerende ontwikkelingen.
  Ikzelf wil ook een beetje hobbymatig opschalen. (heb nu 50 liter max met pannen)
  De grootte die jullie hebben is precies juist. Chapeau!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.